Det finns flera skäl till varför så många väljer att bleka tänderna. En av de vanligaste orsakerna är att man känner sig missnöjd med sina missfärgade tänder och rent av håller tillbaka skrattet för att man inte vill visa missfärgningarna. Tandblekning kan vara ett sätt att återerövra leendet. I dag är blekningen dessutom en så enkel process att den i samråd med tandläkaren kan göras på egen hand.

Tandblekning fungerar mot de flesta missfärgningarna

Gula och bruna missfärgningar är enkla att bleka bort, menar 1177 Vårdguiden. Det är först när missfärgningarna beror på metaller eller skador som blekningen blir svårare. Den förstnämnda formen av missfärgning är i många fall naturlig, tänderna mörknar nämligen med åldern. För att inte tala om hur allt det man äter och dricker påverkar tandfärgen! Beroende på hur missfärgade tänderna är finns det olika metoder för tandblekning och som fungerar olika bra.

Godkända metoder för att bleka tänderna

Det finns främst fem sätt att bleka tänderna. Vilken av metoderna som fungerar bäst bör du helst rådfråga tandläkaren om. Denne undersöker missfärgningarna för att kunna bedöma det effektivaste och skonsammaste sättet för just dig. Oavsett metoden är blekmedlet i regel säkert, Läkemedelsverket har nämligen tillsyn över preparaten och godkänner endast medlen som lever upp till tydliga regler för innehållet.

5 sätt att få vitare tänder

Vilka metoder finns för tandblekning? Nedanför följer de fem vanligaste sätten att få vitare tänder:

  • Blekmedel hos tandläkaren
  • Blekgeler
  • Engångsremsor med tandblekningsmedel
  • Lack för pensling
  • Blekmedel du köper i butik eller hos leverantörer

Eventuella biverkningar efter tandblekning

Tandblekningen kan behövas göras vid flera tillfällen. Vad som då är viktigt är att vara uppmärksam på eventuella biverkningar. Det kan hända att tandköttet blir irriterat, svullet och/eller sårigt vid tandblekning. Gå i så fall inte för hårt fram med blekmedlet, utan låt tandköttet vila från det några dagar. Besvären brukar gå över inom ett par dygn, menar 1177 Vårdguiden. Givetvis kontaktar du tandvården ifall besvären mot förmodan inte försvinner.

Behandla med receptfria fluormedel efter blekningen

Ilningar i tänderna är ett annat exempel på kortvariga biverkningar av tandblekning. Varför uppstår tandilningarna från början? När du bleker tänderna tränger medlet in i tanden. Själva pulpan, som sitter inuti tanden, blir inflammerad. Även i detta fall brukar besvären försvinna inom loppet av ett par dagar. För att skydda tänderna och undvika ilningar framöver är det bra att använda munsköljningsmedel, sugtabletter alternativt tuggummi med fluor. Fluormedel köper du receptfritt på apoteket.

Snygg effekt i upp till flera år

När tandblekningen väl är gjord kan dess snygga effekt hålla i upp till flera år. Det innebär att du inte behöver genomgå en ny behandling på flera år och får chans att njuta av ditt vackra leende länge. Vissa livsmedel såsom kaffe och vin missfärgar tänderna särskilt mycket. Om du vill ha vita tänder bör du därför skippa överintag av dryckerna. Det här gäller inte minst direkt efter behandlingen, när du bör undvika all förtäring av mat och dryck med starka färger.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *